جراحی پلک

13

بلفاروپلاستی یكی از شایعترین جراحی های زیبایی است در این عمل با برداشتن پوست، چربی و عضله اضافی پلك، بهبود قابل توجهی در ظاهر فردایجاد می گردد. چهره ای که به مراتب جوانتر و سرحال تر نسبت به قبل از عمل می باشد. نتایج مفید این جراحی تا سال ها و گاهی به صورت مادام العمر برای فرد باقی می ماند.

 

 

با افزایش سن، تغییراتی در ساختمان پلك ها ایجاد می شود كه باعث می شود فرد ظاهری سالخورده و خسته پیدا كند. بخش عمده این تغییرات عبارت است :
1. ایجاد چروك های ظریف در اطراف پلك ها
2. كش آمدن و شل شدن پوست پلك ها
3. تجمع چربی اضافه در زیر پوست پلك ها
4. شل شدن عضلات پلك ها
5. ایجاد افتادگی پلك یا ابرو

 

9مجموع این تغییرات باعث می شود چهره فرد سالخورده و خسته به نظر برسد. به علاوه در صورتیكه این حالات شدید باشد می تواند با مسدود كردن میدان دید جانبی بر عملكرد بینایی فرد نیز تأثیر بگذارد.
جراحی اصلاحی پلك یك جراحی زیبایی است كه به منظور اصلاح این تغییرات و ایجاد ظاهری جوانتر و شادابتر انجام می شود.
بهترین افراد برای این جراحی، چه مرد و چه زن کسانی هستند که از لحاظ جسمی و روانی سالم هستند و تصور واقع ‌بینانه‌ای از عمل خود دارند.

 


بلفاروپلاستی قادر به اصلاح چین ‌و چروک‌‌هایی که به هنگام خنده نمایان می‌شوند، نیست. بهترین درمان چین و چروک‌های خنده، تزریق بوتاکس است و با بلفاروپلاستی تنها پف‌ها و پوست‌های اضافی پلک اصلاح می‌شوند.
بلفاروپلاستی معمولا دردناک نیست. این جراحی معمولا با بیحسی موضعی همراه با استفاده از داروی خواب آور انجام می‌شود و لازم نیست به بیمار بیهوشی کامل دهیم.
جراحی زیبایی پلك را می توان در مطب، درمانگاه یا بیمارستان انجام داد. معمولاً جراحی به صورت سرپایی انجام می شود و نیازی به بستری ندارد. زمان انجام جراحی متغییر است و بسته به آنكه جراحی روی پلك بالا، پایین یا هر دو انجام گیرد بین یك تا سه ساعت طول می كشد.
در جراحی پلك فوقانی ابتدا برشی موازی چین های طبیعی پلك ایجاد می شود. از طریق این برش پزشك یك بخش هلالی شكل از پوست و عضلات زیر پوستی و تقریباً تمام چربی اضافه را بر می دارد. در صورتیكه افتادگی پلك نیز وجود داشته باشد در همین مرحله با استفاده از بخیه های قابل جذب ترمیم می شود. سپس محل برش با بخیه های ظریف بسته می شود.
در جراحی پلك تحتانی نیز برش در پایین مژه ها به موازات چین های طبیعی پلك ایجاد می گردد. چربی اضافه برداشته می شود و درصورتیكه پوست اضافه نیز وجود داشته باشد یك برش هلالی نازك از پوست هم برداشته می شود و محل برش با بخیه های ظریف دوخته می شود.
در جراحی از طریق ملتحمه، برش در پشت پلك (از سمت داخل پلك) ایجاد می شود و چربی اضافه از همین محل خارج می شود. سپس محل برش با بخیه های قابل جذب ترمیم گردد.
مراقبت های پس از عمل
در پایان جراحی محل برش و بخیه ها با پماد چرب می شود و در صورت لزوم چشم پانسمان می گردد. پس از آنكه اثر داروی بی حس كننده از بین رفت ممكن است احساس كنید كه پلك ها تحت كشش و دردناك هستند. این حالت معمولاً خفیف است و با مصرف مسكن های معمولی برطرف می گردد. در صورت بروز هرگونه درد شدید یا كاهش دید حتماً با پزشك خود تماس بگیرید. معمولاً توصیه می شود كه پس از عمل تا چند روز از كمپرس سرد استفاده كنید و سرتان را بالا نگه دارید (برای خوابیدن هم چند بالش زیر سرتان بگذارید) این اقدامات به كنترل ورم و كبودی محل عمل كمك زیادی می كند. میزان ورم و خونمردگی محل عمل در افراد مختلف متفاوت است. معمولاً ورم و كبودی پس از یك هفته به حداكثر می رسد و ظرف 2 تا 4 هفته برطرف می گردد. تا یكی دو هفته پس از عمل پلك ها ترشحات خفیف یا حالت چسبندگی دارند. مصرف قطره های مناسب به رفع این حالات كمك می كند. در هفته های اول پس از عمل ممكن است اشكریزش، حساسیت به نور و تغییرات گذرای بینایی (مثل تاری دید یا دوبینی) ایجاد شود كه به تدریج برطرف می گردد. بخیه ها معمولاً 4-5 روز تا یك هفته پس از عمل برداشته می شود پس از برداشتن بخیه ها تورم پلك ها كم كم فروكش می كند و فرد ظاهر بهتری پیدا می كند.
بازگشت به فعالیت های روزمره
اكثر افراد پس از یكی دو روز می توانند مطالعه كنند یا تلویزیون تماشا كنند. معمولاً تا 2-3 هفته پس از انجام جراحی نمی توان از لنز تماسی استفاده كرد و فرد باید از عینك مناسب استفاده كند.
پس از یك هفته تا 10 روز كه همه بخیه ها برداشته شدند و محل زخم تقریباً جوش خورد می توان فعالیت های شغلی را از سر گرفت. از این زمان با صلاحدید پزشك می توان از مواد آرایشی برای پنهان كردن كبودی و محل برش استفاده كرد. معمولاً تا 3-4 هفته پس از جراحی چشم ها شدیداً به آفتاب، باد شدید و گرد و غبار حساس هستند. در این مدت بهتر است از یك عینك آفتابی بزرگ و یك كرم ضد آفتاب مخصوص دور چشم استفاده كرد.
تا 4-5 روز بهتر است فرد فعالیت های خود را محدود كند و در حد امكان استراحت كند، به علاوه تا 3-4 هفته لازم است از فعالیت های سنگین (مثل خم شدن، برداشتن اشیاء از زمین و ورزش های قدرتی) اجتناب شود. این فعالیت ها فشار خون را بالا می برند و احتمال خونریزی در محل عمل را زیاد می كنند.
عوارض عمل جراحی
در دست جراح با تجربه، عوارض جراحی زیبایی پلك چندان شایع نیستند. البته مثل هر جراحی دیگر احتمال عوارضی مثل عفونت محل زخم یا حساسیت به ماده بیهوشی همیشه وجود دارد. با رعایت دستورات پزشك قبل و بعد از عمل جراحی، احتمال بروز عوارض كاهش می یابد.
عوارض خفیف پس از عمل عبارتند از : دوبینی یا تاری دید گذرا، تورم پلك، عدم تقارن محل برش در دو طرف، جوش های سفید كوچك در محل بخیه ها. این عوارض گذرا هستند و پس از چند هفته كم كم برطرف می شوند.
پس از جراحی در برخی از افراد به خصوص در موقع خواب پلك ها كاملاً بسته نمی شوند. این حالت معمولاً خفیف است و پس از چند هفته به تدریج بهتر می شود. استفاده از قطره اشك مصنوعی و پمادهای مرطوب كننده در موقع خواب به كنترل این حالت كمك می كند؛ اما اگر این حالت شدید باشد و منجر به باز ماندن روی قرنیه به مدت زیاد شود می تواند باعث ایجاد خراش یا زخم قرنیه گردد كه عوارض جدی بینایی را به دنبال دارد و باید با جراحی مجدد اصلاح گردد.
در موارد بسیار نادری ممكن است پس از عمل، خونریزی شدید اتفاق بیفتد و با فشار آوردن بر عصب بینایی باعث كاهش دید شدید و دائمی شود. برای پیشگیری از این عارضه فرد باید از خم كردن سر و فعالیت های سنگین پرهیز كند و در صورت بروز هرگونه درد شدید یا كاهش دید بینایی به سرعت توسط پزشك معاینه شود.
وجود برخی از بیماری های زمینه ای احتمال بروز عوارض جراحی را بیشتر می كند. بیماری های مثل پركاری تیروئید یا بیماری تیروئیدی چشم، خشكی چشم، بیماری های قلبی، فشار خون و دیابت می تواند خطرات جراحی را افزایش دهد. همچنین سابقه پارگی پرده شبكیه یا آب سیاه (گلوكوم) نیز می تواند باعث افزایش خطرات جراحی گردد.
برای درك دقیق احتمال بروز این مشكلات و پیشگیری از بروز آن ها لازم است فرد تمام مشكلات پزشكی، داروهای مصرفی و بیماری های خود را با پزشك معالج درمیان بگذارد و یك مشاوره دقیق قبل از جراحی انجام شود.