جراحی لوزه و لوزه سوم

7

گلو مثل چهار راهی است که عقب دهان و بینی را به حنجره و مری وصل می‌کند. لوزه‌ها در بالای گلو قرار داشته و به دفاع در مقابل حمله عفونتها کمک می‌کند. تورم و التهاب لوزه‌ها (تانسیلیت) در کودکان بسیار شایع‌می‌باشد. زیرا لوزه‌های آنها بزرگتر می‌باشد. لوزه‌ها با افزایش سن کودک به تدریج کوچکتر می‌گردند. التهاب گلو (فارنژیت) بیشتر در بزرگسالان دیده می‌شود. با اینحال هم التهاب گلو و هم التهاب لوزه‌ها می‌توانند با یکدیگر در کودکان و بزرگسالان دیده شوند. لوزه ها قسمتی از سیستم لنفاوی بدن هستند كه در همكاری با بقیه اعضا در سیستم دفاعی بدن نقش ایفا میكنند. فارغ از اینكه نقش آنها در سیستم دفاعی چه اندازه است، آنچه مهم است این واقعیت است كه برداشتن آنها باعث نقص در سیستم ایمنی نخواهد شد و بقیه اجزای این سیستم به طور جبرانی نبود لوزه ها را پوشش می دهند.

لوزه سوم یا لوزه حلقی در قسمت عقب بینی قرار داشته، در معاینه ی معمولی دهان و حلق قابل رویت نیست. برای تشخیص بزرگی لوزه سوم در صورت لزوم عکس رادیولوژی کمک گرفته می شود. بزرگ بودن لوزه سوم می تواند منجرب به گرفتگی بینی، تنفس دهانی، عفونت گوش و یا سینوزیت گردد.

علائم التهاب گلو و التهاب لوزه‌ها
التهاب گلو و التهاب لوزه‌ها دارای علائم شبیه به هم هستند که این علایم و شامل موارد زیر هستند:

  • گلودرد
  • مشکل شدن بلع و قورت دادن
  • درد در گوش که ممکن است با عمل قورت دادن بدتر شود
  • بزرگ شدن غدد لنفاوی در گردن


در موارد شدید، لوزه‌ها ممکن است به قدری ورم نمایند که اشکال در نفس کشیدن به تدریج ایجاد شود. گاهی اوقات، یک آبسه (تجمع چرک) در نزدیکی یک لوزه تشکیل می‌شود که به آن اصطلاحاً آبسه اطراف لوزه‌می‌گویند. اگر التهاب گلو و یا التهاب لوزه بر اثر یک عفونت استرپتوکوکی ایجاد شود، در صورت عدم درمان مناسب بیماری به نام تب روماتیسمی ایجاد می گردد.
جراحی لوزه
برداشتن لوزه ها از داخل دهان انجام میشود. روش های مختلفی برای برش جراحی استفاده میشود كه شامل ابزار سنتی جراحی، كوتر، رادیو فركوئنسی و كولد-ابلیشن است كه هیچ كدام ارجحیت خاصی نسبت به دیگری ندارد. در بعضی مكاتب تراشیدن قسمتی از لوزه در بچه ها به جای برداشتن كامل آن برای بهبود سریعتر و درد كمتر پیشنهاد شده كه در این صورت از رادیوفركوئنسی یا كولد-ابلیشن استفاده می شود. ایراد این روش احتمال عود مجدد بیماری است.

 

مراقبت های پس از عمل

  • استفاده از خوراکی‌های نرم و سرد (از مصرف غذاهای تند، شور و ترش اجتناب شود)
  • مصرف داروهای تجویز شده (مسکن و گاهی آنتی بیوتیک)
  • شستشو و غرغره حلق با سرم‌های استریل
  • گزارش هر گونه مورد غیر طبیعی مثل تب بالای 38/5 درجه و یا خونریزی (مواردی همچون تب پایین، درد گلو وگوش، بوی بد دهان، تغییر موقت صدا و مشاهده پرده خاکستری در محل عمل در روزهای اولیه پس از جراحی طبیعی است)